FRÍSKÝ ČAJ GOLDEN TIPS – pravý černý čaj
Složení: pravý černý čaj 100% z Východního Fríska. Směs excelentní kvality.
Dovolte nám nabídnou Vám článek o fríském čaji od našeho kamaráda a s jeho svolením Petra Poláška. Jeho zajímavý blog zde: Biblioholik.cz
Taje fríského čaje
Našinec je zvyklý na poměrně slušnou úroveň čajové kultury. Samozřejmě tím nemyslím hospody, kde vám podají šálek s horkou vodou a sáček neidentifikovatelného obsahu, který vodu sice zabarví, ale s čajem má chuť vylouhované břečky společného velmi málo. Čajomilec vyhledá nějakou místní čajovnu, kde si vybírá z nabídky pravých čajů a má jistotu, že mu je připraví někdo, kdo má o postupech přípravy čaje alespoň částečné povědomí.
Socha „Teelke“ v Leeru ve východním Frísku. Dílo umělce Karl-Ludwiga Böke stojí před budovou firmy Bünting obchodující s čajem. viz
https://www.krummhoern-magazin.de/met-wulkje-en-kluntje-sehnsucht-nach-tee
Nabídka čajů v českých čajovnách
Nabídka čajů je v našich čajovnách široká. Kvalitní zelené japonské čaje od lehčích – typu bancha, kukicha, dále přes senchu až po gyokuro nebo i samotnou matchu. … Čaje s přídomky Yabukita, Okumidori, Saemidori, Fukamushi, které voní orientem a dálkami zamlžených ostrovů. Nebo třeba čínské čaje s poetickými jmény Dračí studna, Ochmýřený vrcholek, Bílá opice, Zlaté jehly, Bílá pivoňka, Obočí dlouhého věku atd. V nabídce najdeme i indické čaje Assam, Darjeeling, Nilgiri nebo si můžeme nechat připravit mléčnou a kořeněnou pochoutku Masala. A komu nestačí ani to, objedná si nějaký turecký nebo vietnamský čaj.
Čaje v nabídce jsou buď plně fermentované černé (čínsky se nazývají červené), nebo nefermentované zelené a taky čaje z velmi mladých lístků nazývané bílé. Najdeme tu i voňavé polofermentované oolongy jako je slavná čínská Železná bohyně milosrdenství a další nebo bahnitě černé a po prastarých sklepeních vonící Pu-erhy, které už i samotní Číňané nazývají černými čaji.
Kdo má pravých čajů plné zuby, může si vychutnat i jihoamerickou verzi čaje Yerba mate, což je vlastně nápoj z cesmíny paraguyajské a pije se tradičně z kalabasy pomocí stříbrné bombilly, kovového brčka se sítkem dole. Nebo se může vrhnout na Jižní Afriku a popíjet chutný a zdravý Rooibos.
Že by se chybička vloudila?
Ale ať je nabídka sebeširší, něco zde většinou nenajdete. Paradoxně jsou to čaje ze země s námi sousedící. Čaje s velikou tradicí a hodně velkou spotřebou.
Německo je náš veliký soused, my ho až tolik nenavštěvujeme, vždyť kdo už by se tam trmácel na sever ke studenému moři, když dole v Chorvatsku máme teplo a plno sluníčka. Ale pozor. Přicházíme tak o seznámení se s malým nárůdkem, který mluví zvláštním jazykem, jakousi starou angličtinou (jejich jazyk je v Německu uznán jako jazyk menšiny). Jsou to Frísové.
Fríský kůň a fríský čaj
Spousta z nás zná fríského koně, spolehlivé prastaré plemeno, které se chová i v Čechách. Méně lidí již ví, že Frísové mají vyspělou čajovou kulturu s vlastním čajovým obřadem. Byli to námořníci a dováželi i čaj. Postupně se do něj zamilovali a dnes patří k největším konzumentům čaje v Evropě a asi i na světě, kam se na ně hrabou Britové, kteří vypijí průměrně 170 litrů čaje za rok (tolik vypijí Němci v průměru kávy). Jeden Frís vypije ročně 300 litrů čaje. Je to úctyhodný výkon a posouvá celé Německo, kde se pije hlavně káva, co se týče nákupu čaje na kila a na obyvatele na páté místo v Evropě (2020). Ve Frísku se ročně koupí až 2,5 kg čaje na osobu, což je asi 10x více než v jiných spolkových územích a i než u nás. Česko je v Evropě ve spotřebě čaje až na 13. místě, Němci se stejnou spotřebou (bez Frísů) jsou ale díky nim v evropském pořadí nákupu čaje na 5. místě.
Když jsme pořádali fríský večer, zjistili jsme, že koupit si fríský čaj není až tak jednoduché. Německé firmy nám odpovídaly, že do Čech nezasílají. Až jsem narazil na jednu, kde mi bylo sděleno: „Do Česka neposíláme, ale do Rakouska ano.“ „Ale paní,“ řekl jsem, „Rakousko-Uhersko skončilo v roce 1918.“ To se jí zalíbilo a smějíc se mi řekla, jak čaj objednat, aby mi přišel. Musel jsem koupit větší množství čaje. Dorazila skvostná „Vánoční směs“, moc voňavá specialita. Večer se vydařil a čaj všechny ohromil. Pak jsme každý tématický večer doplňovali fríským čajem, onou Vánoční směsí, ať už bylo námětem večera cokoli.
Umění podávání fríského čaje
Nejprve potřebujeme fríský čajový servis. Ve Frísku užívají dva typy servisů.
- Fríská modrá s jemný liniemi a malými kvítky. Modrá krásně doplňuje bílou barvu porcelánu.
2. Druhý typ je „fríská růže“, která připomíná klasické servisy. Oba nafocené sety jsou od návrháře Augusta Warnecke.
Fríský čaj
Když se hostitelky ve Frísku ptali hosté z Berlína, jaký je fríský čaj? Jaké druhy čaje ve směsi jsou? Nejprve neodpověděla. Byli ale neodbytní. Tak se na ně otočila a vysvětlila: „Je to směs čajů. Žádný výrobce složení neudává a nás ani nezajímá. Víme, že to je kvalita.“
Někdy narazíte v obchodě na kvalitní sypaný čaj. Tady je objev ze supermarketu Albert. Čaj Perla – Assam.
Když se podíváte na dodavatele „Ostfriesische Tee Gesellschaft“, máte jistotu, že to bude opravdu kvalitní Assam a skutečně byl. Čaj jsme použili pro domácí fríský čajový obřad.
Tajemství východofríské směsi
My víme, že typický fríský čaj je směs z největší části z Asamu. Říká se, že Asamu je ve směsi asi 80%. Mohou zde být příměsi z Ceylonu, Jávy, Sumatry nebo Darjeelingu. Každý fríský výrobce má směs trochu jinou a i každou sezónu se vybírají jen ty nejlepší sorty. Pokud by ochutnávání čajů viděly slabší povahy, to srkání, kloktání a vyplivování do kýblu, asi by ztratily chuť. Ale jsou tak vytříděny ty nejlepší sorty a výsledná směs má nejen grády, ale i vynikající chuť. Samozřejmě výrobci složení směsí tají.
Kluntjes
Nyní máme připraven čaj a servis. Potřebujeme ještě Kluntjes česky Kandys. Kandys je tzv. cukrkandl. Vyrábí se krystalizací cukerného roztoku a je bílý nebo hnědý (karamelizovaný). Krystaly kandysu jsou veliké, a tak prý lépe a intenzivněji sladí. Pomaleji se rozpouštějí, což má při popíjení fríského čaje svůj smysl.
Na ilustrační fotce dole je karamelizový hnědý kandys, kupovali jsme to v Rakousku a bílý neměli. Právě Frísové preferují bílý kandys.
Východofríský čajový obřad
Máme fríský servis s velkou baňatou konvičkou (Treckpott) s ohřívadlem a ušlechtilými šálky (Koppen nebo Koppkes) z tenkostěnného porcelánu. Porcelán je buď modrobílý nebo bohatě zdobený východofrískou čajovou růží. Na stole je připraven bílý kandys (kluntjes) s kleštěmi na nabírání (Kluntjezang) a pozor smetana s malou naběračkou (Rohmlepel).
Příprava čaje
Hospodyně nejprve konvičku naplní vařící vodou, nechá ji pár minut stát, zahřát a zavlhčit a pak vodu vylije. Do zahřáté konvičky nasype čaj (aby se napařil) a zaklopí víčko. Čaj se napaří a poté se na napařený čaj nalije horká voda cca do třetiny konvičky a čaj se nechá tři až čtyři minuty louhovat. Pak se konvička naplní zbytkem vařící vody. Čaj je připraven a společnost už u stolu vesele diskutuje.
Kandys pro použití ve Fríském čajovém obřadu
Začíná samotný obřad
Čas a klid
Čas je základem. Všichni u stolu ho mají dostatek a nikdo nikam nespěchá. Obsluje nejstarší žena u stolu, většinou to bývá hospodyně. Ona určuje, kdo, kolik a čeho (smetany, kandysu) dostane. U pravého obřadu leží vedle šálků i lžičky, ale ty slouží pouze ukončení pití. Pokud nechcete po třetím šálku pokračovat v pití, vložíte lžičku do šálku, to je znamení konce. Čaj si hosté zásadně nemíchají.
Misky pro kandys neboli nádobky na kluntje (Kluntjepott) jsou v nabídce na webu
Kandys (Kluntjes)
Na stole leží miska s kandysem (Kluntjepott). Hospodyně dává do šálků kandys pomocí Kluntjezang – kleští na cukr.
Čaj
Nyní nalévá hostitelka připravený čaj. Nejprve nalije sobě, ze začátku nemá čaj ještě dostatečnou sílu. Nalévá čaj nejlépe tak, aby byl nějaký kousek kandysu vidět, aby vyčníval nad hladinu. Pokud kandys hlasitě praská, má čaj správnou teplotu.
Smetana
Nejsilnější šlehačka, co jsme (v Rakousku) sehnali – 36%
Smetanu rozlévá hostitelka do šálků, opět začíná u sebe. Do šálků nalévá smetnu krouživým pohybem proti směru hodinových ručiček. To je znamení, že se při ceremonii zastavil čas a všichni si čaje v klidu užívají. Smetana, stejně jako kandys jsou frískou specialitou. Angličané přidávají do čaje mléko a sladí cukrem.
Nabídka konviček na smetanu
Obláčky (Wulkje)
Smetana zmizí v tmavém čaji a najednou se vynoří ve tvaru bílých obláčků. Nejkrásnější obláčky vytváří sladká smetana s obsahem tuku 40%.
Pozorování obláčků uklidní
Uvolněnost, relax a meditace
U ceremonie je nutné být zcela uvolněný, ničím se netrápit a pozorovat obláčky. Člověk se zcela uklidní. Nemyslí na nic. Je to ta nejpříjemnější meditace na světě, kam se hrabou vychrtlí jogíni s úpornou snahou vypnout mozek.
3 x požitek z čaje
Čaj se nemíchá. U fríského čajového obřadu si člověk prožívá tři chuťové zážitky:
A. Nejprve potěší naše chuťové buňky krémová chuť smetany (Podle mé zkušenosti je tomu tak pouze u prvního napití)
B. Při dalším pití objevujeme trpkou chuť čaje (Chuť čaje cítíte po celý zbytek šálku, až zůstane u dna poslední cca čtvrtina-pětina šálku.)
C. Naposled se potěšíme nádhernou sladkostí kandysu. (U posledního napití z šálku, ale ta sladkost!)
Tři šálky jsou právem Východního Fríse
Dree is Oostfresen Recht. Podle tradice se vypijí minimálně tři šálky. Pak můžete vložit do šálku lžičku a dát tak hostitelce znamení, že nebudete pít dále.
Kdy mají Frísové svůj čajový čas?
Angličané tomu říkají Tea time a mají čajování třikrát denně s důrazem na čaj o páté. To je pro Frísy málo a mají své Teetieden (časy na pití čaje) čtyřikrát denně. Ano slyšíte správně, 100% Frísové si svou čajovou relaxaci dopřávají čtyřikrát denně:
- Ráno na snídani
- Elführtje znamená čaj o jedenácté
- Kolem třetí hodiny odpoledne
- Nakonec v osm hodin večer
Celá čajová ceremonie se provádí většinou odpoledne a večer. Ráno se to nestihne a navíc většinou nejsou hosté a o přestávce v práci (Frísové mají ve Frísku skutečně pauzu na pití čaje) se čas moc natahovat nedá.
Frísové, ten malý nárůdek na severu Německa, si umí čaj skutečně vychutnat. Nezapomínají však ani na to nejdůležitější, co dříve provázelo každé jídlo, na klid. Spěch, který přišel s novou moderní dobou (zhltáme něco narychlo a zapijeme to čímkoli) nepůsobí na naše zdraví zrovna nejlépe. Tak si zkusme vzít z Frísů příklad.
Od roku 2016 je Východofríský čajový obřad zařazen ke kulturnímu dědictví UNESCO.
Pár rad pro ty, kteří chtějí udělat malou čajovou frískou oslavu:
Čaj připravte raději silnější než slabší. Měl by být hodně tmavý. Jinak se připravíte o chuť čaje při popíjení.
Pokud nemáte porcelánovou konvici na čaj vybavenu sítkem před hubičkou (aby se do šálku nedostaly lístky čaje), připravte čaj ve skleněné konvici a z ní jej přes sítko nalejte do připravené (zahřáté) stylové porcelánové konvičky na čaj.
Kandysu dávejte do šálku raději více než méně. Není to totiž až tak sladké, jak všude popisují. A hlavně, když nalijete do šálku první čaj, lijte ho o trochu níže, aby čouhal kandys. Začne to praskat. Pokud zalijete celý kandys čajem, praskání není slyšet.
Abyste v čaji viděli obláčky (Wulkjes) nelijte smetanu příliš prudce. Lépe je nabrat smetanu na lžičku a kapat ji do čaje. Začnou se (Wulkjes) krásně vynořovat. Pak se spojí a čaj dostane barvu bílé kávy. Nezapomeňte – proti směru hodinových ručiček – čas se zastavil!
Tady je česká smetana bez ztužovadel, má 33%
Tak klidné relaxační popíjení.
Literatura |
Ostfriesische Teezeremonie [online], autor Teehandelskontor Bremen, [cit. 29. 8. 2024]. Dostupné z: https://www.tee-handelskontor-bremen.de/magazin/ostfriesische-teezeremonie?srsltid=AfmBOoqLnSDgqree-YPWjqJkoQbUJ8nxYfXzq1avQXmO5peDfMVI9kaL |
Krummhörn Magazin, Met Wulkje en Kluntje: Sehnsucht nach Tee, – [online], autor Volkmar Kayser, publikováno: 1. ledna, 2023 [cit. 29. 8. 2024]. Dostupné z: https://www.krummhoern-magazin.de/met-wulkje-en-kluntje-sehnsucht-nach-tee |
Konzumace čaje v České republice, Diplomová práce, [online], autor Bc. Mikhail Dasaev, publikováno: Praha 2021 [cit. 29. 8. 2024]. Dostupné z: https://is.ucp.cz/th/goiv5/DP_Konzumace_caje_v_CR_Dasaev_.pdf |
Kulturní zvyky pití čaje, Čajová kultura ve světě, online], autor Oxalis, Dostupné z: https://oxalis.cz/cs/blog/cajova-kultura-ve-svete-26/?srsltid=AfmBOorExnwPPpf2zZP85KerqQgwsusqLa1Yflt2XtR11XN2GpixwucB |
Foto: Наклейка JUSTSTICKIT Остфрисланд собирает Остфрисланд: №191: https://www.laststicker.ru/cards/panini_ostfriesland_sammelt_ostfriesland/191/ |
Foto: Nabídka fríských čajových servisů [online], [cit. 29. 8. 2024]. Dostupné z: https://www.ostfrieslandshop.de/de/ostfriesland-porzellan-teegeschirr/ |
Foto: Fríská konvice na čaj – nabídka na internetu [online], [cit. 29. 8. 2024]. Dostupné z: https://www.teekontor-ostfriesland.de/shop/category/becher-tassen-und-co-296 |
Foto: Bílý kandys, https://heiko-blume-shop.com/produkt/kluntje-kandis-250g/ |
Pavla K. –
Vychutnávám si jej tak jak se má šlehačkou a kandysem. Je to mňamka. Obrovský rerlax pozorovat obláčky na hladině čaje.