Čajové noviny, O čaji

Černý čaj

černý čaj

Černý čaj je velice oblíbený tradiční nápoj. Dalo by se říct, že černý čaj je nápoj, který v mnoha ohledech velmi pozitivně působící na náš organismus. Je ale nutné umět ho správně připravit.

Černý čaj se dá rozdělit na dva základní druhy. Černý čaj listový a černý čaj zlomkový. Dále se pak můžeme ještě setkat s čajovou drtí a čajovým prachem. Dokonce existuje ještě něco jako čaj Off Grades, což jsou čaje vyřazené z kvalitní produkce.

Rozdíl mezi oběma základními produkty je ve zpracování. Všechny druhy jsou vyráběné z lístků Čajovníku čínského, a všechny procházejí oxidací. Ale,

 

  • listový čaj se vyrábí klasickou metodou, převážně ručně.
  • zlomkový čaj se vyrábí technologií CTC (drcení, trhání, rolování) nebo drcením neprosítovaných, příliš velkých čajových lístků.

Dále se pa čaje dělí podle kvality natrhaného listu. O tom bude samostatný článek příště.

Černý čaj má i léčivé účinky 

Každý ví, že v černém čaji je obsažen kofein. I když tady funguje trochu jinak nežli v kávě. Zatímco kávový kofein krevní tlak zvyšuje, u černého čaje je tomu naopak. Málokdo ale ví, že v černém čaji najdeme i velké množství vitamínu a minerálů jako je např. fluor. Černý čaj je tedy prospěšný i našim zubům.

 

  • Pravidelné pití černého čaje je prospěšné i pro naše další orgány a může být prevencí proti několika nemocem.
  • Díky flavonoidům, které působí jako antioxidanty, bojuje proti rakovině, zlepšuje imunitní systém a také optimalizuje stav cév.

Černý čaj je také bojovník proti obezitě. Dokáže účinně nastartovat metabolismus a urychluje spalování útrobního tuku. Ten sice nevidíme, ale je mnohem nebezpečnější nežli tuk podkožní.

Důležitá je správná příprava

Pokud jsme nachlazeni nebo dostaneme chřipku, pak prvním nápojem, po kterém sáhneme je čaj s citronem. Tímto se většinou myslí černý čaj s citronem. Nikoli zelený čaj. Pro nemocné, které trápí kašel, je ideálním prostředkem právě černý čaj. Ten má totiž schopnost rozšiřovat průdušky a tím pádem usnadňuje vykašlávání. K tomu, abychom získali všechny uvedené pozitivní účinky černého čaje, je také nutná jeho správná příprava.

Na výběr máme dvě možnosti.

čaj v sáčcích anebo čaj sypaný.

Čajoví gurmáni doporučují rozhodně čaj sypaný. Ať už tedy máte koupený zlomkový nebo listový čaj tak podle návodu prodejce určité množství čaje zalijete vodou, která prošla varem a necháte stát tři až pět minut. Delší louhování se nedoporučuje, protože by nápoj mohl obsahovat nadměrné množství tříslovin. A po dlouhém louhování bychom také zjistili, že čaj nemá očekávanou chuť. U velmi kvalitních čajů můžete jejich přípravu opakovat. A ano i u právě černého čaje jako je náš RWANDA RUKERI BIO  nebo například GOLDEN NEPAL.

 

Napsat komentář