Pro zlepšení vašeho zážitku na našich webových stránkách používáme soubory cookie. Prohlížením těchto webových stránek souhlasíte s používáním souborů cookie.
Vítejte v čajovně – kavárně Zelený Drak.
Vítejte
Čajovna – kavárna Zelený drak není stvořena jen pro zahnání žízně. V naší čajovně – kavárně můžete zklidnit mysl, oživit tělo, nebo si jen prostě vychutnáte jeden z mnoha čajů a budete pozorovat jeho blahodárný účinek. To je také důvod, proč Vám nabízíme i čajové směsi s různě působícími látkami na organismus.
Čajovna – kavárna Zelený Drak je v provozu od odpoledne do večera. Po vydatném obědě k nám přijďte na zelený čaj, po kterém se Vám bude dobře trávit. Bylinkovým čajem zapůsobíme blahodárně na konci namáhavého dne a lahodným wellness čajem se zdravě osvěžíte třeba po sportu. Rooibos nebo Honeybush čaj je vhodný pro maminky a prospívá nejen jim, ale i jejich dětem.
Ze srdce Vám přeji dobrou chuť a klidnou mysl. Vaše

Otevírací doba
Po–Čt: 14–20 • Pá: 15–22 • So: 15–22 Ne: Zavřeno
Vodní dýmky
Zveme vás na klasickou i zážitkovou vodní dýmku s ovocem. Na výběr je mnoho příchutí a tabáků od různých výrobců.
Velkoobchod
Čajový odběr nad 1 kg – napište nám na info@zelenydrak.cz.
Jak připravit čaj? Jednoduše a tak, aby chutnal.
Sypané čaje mají úžasnou chuť, vůni i barvu. Nebojte se je připravovat – poradíme vám jednoduchá pravidla a tipy pro každý druh.
Náš cíl je odtabuizovat přípravu čaje. Šálek má hlavně chutnat vám – přesná pravidla berte jako inspiraci, ne jako povinnost.
Jak tedy připravit čaj? Na každém kroku kdekoli v časopisech, odborných knihách o čaji, na internetu, se dočtete jakým způsobem přesně zalévat sypané čaje. Naopak většina popisků u čajů porcovaných (a z toho pramenících nejvíce špatných zkušeností s přípravou a potažmo chutí zeleného čaje) je chybných. Zelený čaj je doporučován zalévat vroucí vodou a podobně, což není moc dobře, především pro jeho chuťové vlastnosti. Ortodoxní čajaři oproti tomu např. dodržují přísná pravidla zalévání jednotlivých druhů bílých, zelených nebo černých čajů, dělají se různé čajové obřady, čaje se luhují s přesností téměř na vteřiny. To samozřejmě může a nemusí mít nějaké zvláštní opodstatnění. Tedy alespoň v našich luzích a hájích to zůstává otázkou. My si myslíme, že čaj by se neměl vzdalovat nám v uvozovkách obyčejným lidem, kteří by si rádi vychutnali tento nápoj. Avšak právě pro tyto zavedená pravidla nebo ze strachu, že něco při přípravě pokazíme, nebo zanedbáme, se takto kvalitnímu čaji raději vyhneme a řekneme si „to není nic pro mě“ a sypaný čaj raději zavrhneme. A je to škoda. Přitom většina sypaných čajů má oproti jiným úžasnou chuť, vůni, barvu. Sypaný čaj má prostě mnoho výhod, alespoň co se jeho kvality a vlivu na zdraví týká. Má mnoho variací, mnoho zdravotních a regeneračních účinků, jak na mysl, tak tělo a proto je naším cílem rozšíření tohoto nápoje mezi širokou veřejnost a odtabuizovat přípravu čaje. Samozřejmě, aby bylo zajištěno, že každý šálek čaje bude opravdovým zážitkem, některé věci by měly být dodrženy. Nicméně ne striktně. O těchto věcech, nebo jakýchsi postupech budeme, ale ještě hovořit.
Sypaný čaj má rád volnost.
Pokud se čajové lístky mohou volně pohybovat optimálně se rozvine jejich chuť. Tudíž vhodná je velká konvice (či jakákoli jiná nádoba) a velké sítko. Toto sítko u čistých bílých, zelených, žlutých nebo černých čajů být nemusí, poněvadž si čaj sám sedne na dno a do šálku se vesměs nedostane.Měkká voda je nejlepší pro aroma. Nicméně kvůli tomu nebudeme vodu měkčit a tudíž použijeme vodu, kterou máme po ruce. Bílý, zelený a oolong čaj nejprve zalijeme z jedné čtvrtiny touto studenou vodou, poté dolijeme vodu již vřelou. Tímto se nám nestane, že bílý, žlutý a zelený čaj který je v podstatě ještě mezi živými se nám spaří a vytratí se jeho chuťové vlastnosti. Má se to stejně jako s živou kytkou, pokud na ni nalijete rovnou vřelou vodu okamžitě odejde. A opět, pokud se stane, že bílý, zelený nebo oolong čaj zalijete 100°C vodou, tento nevyléváme a klidně jej vypijeme. Může nám to takto i zachutnat. A pokud ne, máme chuťový vzorek na porovnání s čajem který zalijeme podle výše zmíněného.
Doba louhování záleží na Vás, podle toho jak chcete silný čaj.
Jak připravit čaj černý? No to je již naprostá hračka.
U černého čaje je to ještě jednodušší, ten zalijeme 100°C vodou a hlídáme si pouze dobu louhování a to jenom kvůli tomu, abychom měli čaj co nejvhodněji připravený pro naše chuťové pohárky.
Chuť rozhodne.
Doba přípravy a množství čaje, které se používá je tedy subjektivní. Obecně platí, že kratší doba louhování má stimulující účinek a delší doba louhování cca 3 a více minut má uklidňující účinek.
Takže se nebojte. A s chutí do čaje.
Čaj je mi láskou , káva vášní
Lea – čajová víla
Sypaný čaj má rád volnost
Nejlépe se rozvine ve větší konvici a s velkým sítkem – lístky se mohou volně pohybovat. Měkká voda je ideální pro aroma, ale použijte klidně tu, kterou máte po ruce.
Chuť rozhodne. Kratší louhování více povzbudí, delší (cca 3+ min) zklidňuje. Připravujte tak, jak to chutná vám.
Jak připravit zelený / bílý / oolong čaj?
Nejprve zalijte asi čtvrtinou studené vody, poté dolijte vroucí. Takhle se lístky nespálí a vynikne chuť. I když omylem použijete 100 °C, nálev klidně ochutnejte – máte srovnání.
Jak připravit černý čaj?
Zalijte vodou o 100 °C a hlídejte dobu louhování podle chuti.
Doba louhování a účinky
Kratší louhování povzbuzuje, delší zklidňuje. Přizpůsobte množství čaje i čas nálevu svému vkusu.