KÁVA INDIE MALABAR • MONZUNOVÁ KÁVA
Složení kávy: černá káva 100% Arabika.
Aromatický profil: ořechový.
Tóny: arašídy, pekanové ořechy, karamel, čerstvý chléb, spálené dřevo, lékořice.
Síla kávy: ★☆☆☆☆ • slabá
Stupeň pražení: ★☆☆☆☆ • světly
Monzunová káva? O co se vlastně jedná? Legenda říká, že v dávných dobách, kdy dřevěné lodě převážely surovou kávu z Indie do Evropy, během monzunového období trvajícího téměř 6 měsíců, a než obepluly mys Dobré naděje, tak kávová zrna vystavená konstantním vlhkostním podmínkám, prošla charakteristickými změnami. Kávové fazole se změnily co do velikosti, struktury, vzhledu a v připraveném šálku byla taková jemnost, že si okamžitě upoutala obrovskou pozornost evropanů. Tak jedinečná měkkost a hladkost těla kávy upoutala i nás. Monzunovou kávu Malabar lze doporučit i milovníkům kávy, kteří mají problémy s kávou, která se vyznačuje vyšší kyselostí. Dobrou chuť.
Vhodná pro přípravu:
Kávovar | Překapávač | Moka konvice | Ruční filtr | French press | Chemex | Turek | Cold Brew |
Ne | Ano | Ne | Ano | Ano | Ano | Ano | Ne |
95 Kč – 461 Kč
INDIE MALABAR • MONZUNOVÁ KÁVA • indická káva
Složení kávy: černá káva 100% Arabika.
Aromatický profil: ořechový.
Tóny: arašídy, pekanové ořechy, karamel, čerstvý chléb, spálené dřevo, lékořice.
Síla kávy: ★☆☆☆☆ • slabá
Stupeň pražení: ★☆☆☆☆ • světly
O monzunové kávě
V dřívějších dobách se káva z Indie přepravovala do Evropy plachetnicemi po dlouhé námořní trase kolem jižního cípu Afriky (Suezský průplav ještě neexistoval). Ve vlhkém ovzduší podpalubí lodi měnila káva zde uložená v jutových pytlích (kontejnery tehdy ještě neexistovaly) svou chuť a vzhled. Kávová zrna zežloutla, ztrácela na váze a chuť se neuvěřitelně zjemnila, takže lidé v Evropě byli překvapeni, když dorazily první rychlé dodávky s moderními parníky. Káva najednou chutnala úplně jinak.
O tuto jemnou chuť nechtěl nikdo přijít a tudíž se následně zjistilo, že podél pobřežního pásu jihozápadní Indie během monzunových měsíců lze simulovat typické prostředí, které přináší stejnou charakteristickou přeměnu kávových fazolí, která probíhala na výše zmíněných lodích. Tímto se zrodil rituál zvaný monzunování. Při tomto procesu pěstitelé vystaví od června do září pouze vybrané kávové fazole vlhkému monzunovému větru v dobře větraných skladech, aby bylo dosaženo charakteristické vůně monzunové kávy.
Monzunovací proces zahrnuje pečlivé zacházení, opakované rozložení, hrabání a otáčení v pravidelných intervalech. Fazole absorbují vlhkost a získají výrazně na objemu. Barva se mění na bledě zlatou. Další mikro třídění se provádí za účelem oddělování plně monzuních fazolí, které jsou pak ochutnávány a schváleny mezinárodně uznávanou laboratoří pro kávu v Bangalore. Svět poté ochutná ty nejjemnější monzunové kávy. Absolutně čisté a jemné.
Informace o kávě:
Země původu | Indie |
Plantáž | Mangalore, Oblast: Malabar |
Nadmořská výška | 1300 m |
Zpracování | Monzunovací proces |
Půda | Minerální jílovitá půda |
Detail kultivaru | Catimor, Kent |
Stín stromů | Ano |
Kvalita | AA |
Chuťový profil:
Aroma | ★★★☆☆ |
Komplexita | ★☆☆☆☆ |
Tělo | ★★☆☆☆ |
Dochuť | ★★★★☆ |
Ovocnost | ★☆☆☆☆ |
Vyváženost | ★★★★★ |
Sladkost | ★★☆☆☆ |
Bouguet | ★★☆☆☆ |
Čaj je mi láskou, káva vášní (LEA)
Dodavatel: ZelenýDrak.cz
Zákaznické recenze
Pro přidávání recenzí se musíte nejdříve přihlásit.
Recenze
Odstranit filtrZatím zde nejsou žádné recenze.