Čajové noviny

Žlutý čaj CHINA YELLOW TEA – tělu velmi prospěšný

Žlutý čaj

Žlutý čaj – tělu velmi prospěšný

Popis čaje:

Žlutý čaj YELLOW TEA je tradičně vyráběn s velkým tmavým listem, svou barvou se nepodobající zelenému čaji. Barva listu je temně zelenohnědá. Vůně žlutého čaje je však lehce kouřová.

konvice ZelenýDrak.cz

Nápoj a příprava čaje:

Nálev ze žlutého čaje má opravdu tmavě žlutou, nikterak jiskrnou barvu s jakoby nasládlou chutí. Čaj se připravuje stejným způsobem jako zelený. Vložíme jej do konvice. Nejprve na čaj nalijeme z 1/4 studenou vodu a poté dolijeme vroucí vodu. Loužíme minutu až dvě, podle toho jak nápoj chceme silný. Tímto způsobem přípravy si nápoj zachová své účinky a jedinečnou chuť.

KOUPIT ZDE

od 39 
od 44 
od 44 
od 30 
od 48 
od 30 
od 44 
od 39 
od 42 
od 44 

Žlutý čaj vs. zelený čaj

Žluté čaje byly určeny pro posílení místních čínských obyvatel a nikdy ve větším množství nefigurovali na trhu. Technika zpracování žlutého čaje v porovnání s technikou zpracování zeleného čaje je nesrovnatelně složitější, co do způsobu přípravy žlutého čaje, tak do časové náročnosti. Na druhou stranu je díky tomu yellow tea chuťově měkčí, sladší a vyzrálejší než zelený čaj. V ústech zanechává žlutý čaj osvěžující chladný pocit, jenž značnou dobu ještě přetrvává. Známe na tisíce druhů zeleného čaje, avšak žlutého čaje známe pouze tři druhy, které přežili dodnes. Jsou to Meng Ding Huang Ya, Huoshan Huang Ya a Junshan Yinzhen. V poslední době totiž spotřebitelské preference dávají přednost zářivým zeleným listům a zářivé zlatavé barvě nálevu. Tento vývoj na trhu přispěl k úpadku žlutého čaje, protože při zpracování a přípravě žlutý čaj ztrácí zelenající vzhled a jiskrnou zlatavou barvu nálevu.

Žlutý čaj – historie

První zmínka o výrobě žlutého čaje pochází z doby dynastie Tchang (618-907). Žlutý čaj byl výhradně popíjen jen při zvláštních příležitostech. Výrobní metody žlutého čaje se zdokonalili během vlády dynastie Ming (1368-1644), a do všeobecného povědomí a největší oblibě se žlutý čaj těšil v čase dynastie Čching (1644-1911). Metody a techniky pro výrobu žlutého čaje jsou velmi složité, zdlouhavé a především velmi pracné. Díky této náročnosti při výrobě postupně žlutý čaj z trhu vymizel. Znovu objeven byl v roce 1940 a větší popularitě se těší od roku 1972. Bohužel velmi málo čajových mistrů má znalosti a dovednosti na to, aby jej mohli produkovat. V důsledku toho je dnes žlutý čaj mimořádně vzácný a především velmi nákladný.

Tělu prospěšný žlutý čaj

Důvod proč se vlastně žlutý čaj vyrábí, je odstranění travnaté vůně se kterou se setkáváme u zeleného čaje při současném zachování zdravotních vlastností jako u zeleného čaje. Žlutý čaj je díky některým skutečnostem považován za ještě zdravější než zelený čaj, protože lidé věří, že je mnohem přívětivější pro naše bříško. Žlutý čaj je ideální připravit pijákům čaje, kteří mají rádi zelený čaj, ale chtějí, aby se zabránilo podráždění žaludku, které může vzniknout při pití zeleného čaje. V důsledku pomalého procesu fermentace, lidé pijí žlutý čaj protože se jim to zdá být dobrá volba při potížích se slezinou a žaludkem. Číňané jej používají na úpravu trávení, stimulaci chuti k jídlu a k pomoci při hubnutí. Kromě toho, po zpracování si žlutý čaj prý zachovává až 85% jeho obsahu EGCG (EGCG je katechin obsažený v čaji, který je ceněn číňany , kteří věří v jeho anti rakovinové a protizánětlivé vlastnosti.) Nedávné vědecké studie prokázaly, že žlutý čaj je bohatý na polyfenoly, polysacharidy, vitaminy a aminokyseliny.

Je nutno podotknout, že účinky námi nabízených čajů (tedy ani tohoto), nebyly vědecky testovány.

Co je žlutý čaj?

Žlutý čaj, stejně jako oolong, může být klasifikován jako přechodný čaj. Na rozdíl od oolong čaje, který je někde mezi zeleným a černým čajem, žlutý čaj je mezi zeleným a tmavým čajem. Rozdíl je v druhu oxidace / fermentace, ke kterému při výrobě dochází. Oxidační proces oolongu a černého čaje, je výsledkem přirozené oxidace endogenních enzymů uvnitř samotného čajového listu, zatímco u žlutého a tmavého čaje je proces oxidace hydrotermální a fermentace mikrobiální. Konkrétně užlutého čajem je tento proces vyvolán jakýmsi dušením čaje nebo balením do papíru. Tradičně, v případě Huoshan Huangu, je čaj dušen po dobu až sedmi dní. Dnes je tento proces značně zkrácen a to pouze na jeden den, což má za následek, že se žlutý čaj podobá více zelenému čaji. V případě Junshan Yinzhen je čaj zabalen do papíru, aby získal svou žlutou barvu. Po komplexním zpracování a lehké oxidaci má čaj jemnou chuť bez travnaté vůně spojené výhradně se zeleným čajem.

Napsat komentář